joseph_pilates_2

Wie was Joseph Pilates?

Joseph Pilates werd 1880 in Düsseldorf (Duitsland) geboren. Al als kind was zijn lichamelijke gestelde zwak. Hij leed onder astma en was regelmatig ziek. Vastbesloten om zijn tengere lichaam sterker en gezonder te maken, stortte hij zich op iedere vorm van lichamelijke training die hij tegenkwam. Hij turnde, skiede, dook, leerde yoga en verschillende vechtsporten. Zijn lichamelijk toestand verbeterde en hij werd een succesvolle sporter.

In de Eerste Wereldoorlog werkte hij als hospitaalsoldaat in een ziekenhuis met gewonde soldaten. Hij begon hen te trainen en bevestigde veren aan de bedden om hun ledematen te ontlasten en ondersteunen. De resultaten waren indrukwekkend. Het gedeeltelijk opheffen van de  zwaartekracht, zorgde ervoor dat geblesseerde lichaamsdelen alsnog getraind konden worden, waardoor hun functie minder achteruit ging. Dit voorkwam de afbouw van gezonde spieren en het herstel van de patiënten verliep sneller.

Later bleek dat de bedden met de daaraan bevestigde veren, de prototypen vormden voor de pilates-apparatuur.

In 1926 emigreerde Joseph Pilates naar de Verenigde Staten en opende hij in New York zijn eerste officiële studio. Hier ontwikkelde hij zijn methode en apparaten verder.

Sinds de introductie in Amerika heeft Pilates een trouwe en enthousiaste groep aanhangers gehad. Door zijn bijzondere en effectieve manier van werken werd hij al snel de geheime tip onder acteurs, dansers en atleten. Zo trainden de compagnieën van Martha Graham en George Balanchine regelmatig met hem. Het geheim werd bekend toen modellen en sterren als Madonna, Sharon Stone en Naomi Campbell de trainingsmethode ontdekten en er een rage ontstond.

Joseph Pilates noemde zijn methode zelf nooit de Pilates-methode, maar “ The Art of Body Control”.

De training omvat oefeningen op de originele Pilates apparatuur en oefeningen op de mat, Mat work.

Na zijn dood in 1967 werd de methode door veel van zijn leerlingen doorgegeven aan de volgende generatie trainers. Door nieuwe inzichten in de fysiotherapie en de revalidatie hebben niet alle originele oefeningen standgehouden. Tot de dag van vandaag wordt de methode voortdurend verder ontwikkeld met behulp van de nieuwste inzichten in de geneeskunde.