Mat-Work of training op de originele Pilates apparatuur?

De Pilatesmethode omvat oefeningen op de mat en training op de originele apparatuur.
In de groepslessen wordt gewerkt met oefeningen op de mat (Mat-Work) aangevuld met kleine hulpmiddelen.
In de privélessen wordt er naast het Mat-Work ook gewerkt op de originele Pilates-apparatuur zoals de „Reformer“, „Cadillac“ en de „Chair“.

Mat-work

De oefeningen op de mat zijn meestal afgeleid van de oefeningen op de apparaten en worden, zoals de naam al zegt, op de vloer uitgevoerd. Het Mat-work is ontstaan doordat dansers en acteurs, die vaak maandenlang op tournee waren, vroegen om een trainingprogramma dat zij ook tussentijds op tournee konden uitvoeren. Het grote voordeel van de matoefeningen is dat ze overal en altijd uitgevoerd kunnen worden. Ze zijn ook zeer geschikt om thuis te oefenen.
De klassieke matoefeningen zijn inmiddels aangevuld met talloze oefeningen en klein-equipement. Zo wordt er gebruik gemaakt van ballen, elastische banden, luchtkussens en rotation-disk. Het equipement helpt om weerstand en disbalans te creëren, waardoor de training veelzijdig, uitdagend en afwisselend is. Op deze manier kan het hele lichaam getraind worden en kan de moeilijkheidsgraad verhoogd worden door de keuze van het equipement.
Tijdens de groepslessen worden uitsluitend oefeningen op de mat en staand uitgevoerd.

Training op Originele Pilates-apparatuur

De door Joseph Pilates zelf ontwikkelde apparaten zorgen, door middel van touwen, rollen en veren, voor een buitengewone manier van lichaamstraining.
De weerstand van de veren kan enerzijds de gewrichten en spieren ontlasten en op andere momenten juist een grotere weerstand bieden waardoor het lichaam extra wordt uitgedaagd.
Bovendien verandert de weerstand van de veren voortdurend tijdens het bewegen. Hiermee wordt er niet alleen aan kracht en souplesse, maar ook aan de coördinatie van de spieren onderling gewerkt. Kracht en verlenging gaan hierin altijd samen. Het resultaat is een dynamisch en evenwichtige spiergebruik.
Training op de apparatuur geeft je een ongekend krachtig en tegelijkertijd ontspannen lichaamsgevoel
Tijdens de privélessen werk je onder meer op de originele Pilates-aparatuur, aangevuld met oefeningen op de mat.